Museummaand - 1 Ode aan de Nederlandse Mode

Gepubliceerd op 26 Feb 2016 | Categorie: M 0 R E

Begin februari deed ik een Ode aan de Nederlandse Mode in het GEM Den Haag. Een fantastische greep uit de collectie van Nederlandse ontwerpers op het gebied van Mode werd hier tentoon gesteld. Helaas is de tentoonstelling voorbij. Wel een geef ik hierbij een view zodat alsof je er even bij bent geweest.

Bij het denken aan de Nederlandse mode kwam als eerste bij mij op rechttoe rechtaan met basic kleuren en hier en daar een twist. Niets was minder waar. De tentoonstelling was een ware verassing aan kleur explosies, verscheidenheid van vormen en interessante technieken tot vandaag de dag.

Denk bijvoorbeeld aan ontwerpers als; Bas Kosters, Frank Govers, Aziz, Frans Molenaar en Fong Leng etc.

                    

De tentoonstelling werd per genre thema in een ruimte ingedeeld, geleid door geschiedenis over het ontstaan van de Nederlandse Mode in genres als; Geometrie, Futurisme, Sixties en Rock ’n Roll.  Zo waande een weg door de wereld van mode van Hollandse bodem.

Blauw, het thema zegt het al. In de jaren ’70 kwam er een nieuwe kleur blauw, jeansblauw in jeansland. Vooral Amsterdam staat bekend om dé jeansstad. Met als klapper op de vuurpijl stond hier jawel, de blauwe inhuldigingsjurk van Maxima, ontworpen door Jan Taminiau. Indrukweekend!

 

Dit maakte een mooie overgang naar Luxe. Hirsch bracht in 1882 luxe naar Amsterdam vanuit Brussel. Wat nu de appel store was zat het modehuis aan het Leidseplein. In de jaren ’60 kwamen er steeds meer invloeden uit Parijs zoals Yves Saint Laurent.

                  

Wat wel duidelijk was en wat de tentoonstelling naar voren bracht is dat Victor & Rolf, Jan Taminiau en Iris van Herpen tot vandaag de dag de Nederlandse Mode op de kaart zetten en internationaal vertegenwoordigen. En staan het Nederlandse modeontwerpen bekend om conceptuele ontwerpen. Innovatieve ontwerptechnieken en experimenteel. Stiekem had ik ze toch wel allemaal aan willen hebben..

 

Tags: GEM Den Haag Ode Nedlerandse Mode tentoonstelling Fashion Dutch

Reageer

About me

Welkom bij Ye.Lapp! Het label inclusief blogs die gaan over wisselende onderwerpen verweven in de categorieën Creativity, Fashion, Art en Lifestyle. De rebel gaat aan de slag en deelt creatieve avonturen met liefde.

Lees verder
Volg mij op
x d b z
Zoek