Museummaand - 2 CATWALK

Gepubliceerd op 27 Feb 2016 | Categorie: M 0 R E

Deze week bezocht ik de nieuwe tentoonstelling in het Rijksmuseum; CATWALK! Voor mij kwam het als een verassing dat het Rijksmuseum zoveel aandacht zou besteden aan historische mode. Natuurlijk ga ik niet te veel verklappen maar wel de highlights eruit halen waarom het een extra goede is rede om naar het Rijksmuseum te gaan!

Sinds 20 februari dit jaar presenteert het Rijksmuseum in haar zijvleugel de tentoonstelling CATWALK. In de 18e en 19e eeuw waren catwalks nog niet bekend, maar staat symbolisch als een tijdlijn door wat mode voor functie had in de maatschappij en uitgroeide tot naamsbekendheid wat een voorganger is tot van de grote modehuizen.

 

Door deze door Erwin Olaf vormgegeven tentoonstelling loop je door vier eeuwen heen. En dat is te zien, aan kleur, vorm, en hoe de kostuums in elkaar zitten. Deze zijn dan afkomstig van de bovenste laag van de maatschappij. De presentatie is om voor te applaudisseren, zo dicht bij je bij de kostuums kunt komen en details kunt bekijken. Erg moeilijk om er vanaf te blijven!

 

 

Wat toch wel de blikvanger is inderdaad dé CATWALK: een heuse catwalk met daarop kostuum dragende poppen die bewegen, heel langzaam hun rondje doen op de catwalk. Dit zorgt voor een leuke onderbreking waarbij je zelf kunt aanschuiven aan deze ‘modeshow’.

 

Per kostuum wordt veelal over de techniek, het materiaal verteld. Langzamerhand veranderen de silhouetten van lang naar kort. Met toch wel de knaller van Yves Saint Laurent; de Mondriaanjurk! Geïnspireerd op de schilderijen van Mondriaan. Deze staat voor vrijheid. Letterlijke vrijheid bij het dragen van dit jurkje in vergelijking met de rest als je het mij vraagt, maar stiekem zou ik het toch wel willen passen, al was het maar voor even…

En heb je tijd over? Loop dan nog even langs de grote meesters, ga zitten op een bankje en bekijk lekker mensen die hun ogen uitkijken.

Link: https://www.rijksmuseum.nl/nl/catwalk

De Tentoonstelling CATWALK is te zien tot en met 16 mei 2016

Tags: Rijksmuseum Amsterdam Fashion History 19thcentury 18thcentury

Reageer

About me

Welkom bij Ye.Lapp! Het label inclusief blogs die gaan over wisselende onderwerpen verweven in de categorie├źn Creativity, Fashion, Art en Lifestyle. De rebel gaat aan de slag en deelt creatieve avonturen met liefde.

Lees verder
Volg mij op
x d b z
Zoek