Museummaand - 3 The Sixties

Gepubliceerd op 29 Feb 2016 | Categorie: M 0 R E

Nog twee weken presenteert het Tropenmuseum de tentoonstelling The Sixties. Wat is er allemaal gebeurt in de jaren ’60 wat de wereld zo doen heeft veranderen? (Met name op het gebied van mode). Afgelopen vrijdag ging ik heen om deze vraag te beantwoorden en waarom het de moeite waard is om een kijkje te nemen!

Stap in The Sixties; iedereen heeft vast weleens foto’s, verhalen of filmbeelden gezien van deze bewogen jaren. In het Tropenmuseum (Amsterdam) is er in de grote hal hiervoor een gedeelte ingericht om de bezoeker in alle facetten te laten zien, luisteren en een beetje te voelen wat er gebeurde in de Sixties Worldwide. Zoals in Nederland de tijd van de hippies, provo’s en er een periode van vrijheid en creativiteit aanbrack.

Nederland liet zich opvallend veel inspireren door wat men op andere continenten uitwisselden aan ideeën op het gebied van muziek, mode, architectuur en beeldende kunst. Het is het begin van de globalisering van wat we nu kennen en heel normaal is.

Hippies uit het Westen, vooral jongeren die die zich afkeerde van de kapitalistische en materialistische maatschappij, zochten inspiratie in het Oosten; drugsgebruik, spiritualiteit en muziek.

                               Foto: 'Hippie Portraits'; Jongeren gingen naar India en lieten zich op de foto zetten.

Daarentegen gingen jongeren Afrika, Azië en Latijns Amerika juist beïnlvoeden door de westerse cultuur; afzetten tegen ouders en politiek, beatmuziek draaien en hippe Europese kleding dragen wat niet altijd werd goedgekeurd en vormde zich zo weer een eigen protestbeweging.

 

Foto: Jongeren in dansen op o.a. James Brown in de Malinese hoofdstad Bamako en dragen hippe kleding. Fotograaf: Malick Sidibé

Nu ingezoomd op wat de Sixties in de mode heeft doen bewegen, laat een duidelijke kruisbestuiving zien vanuit welke landen de mode geïnspireerd en gecombineerd mee is. Zo droeg Jackie Kenndy bij haar staatsbezoek aan India een Indiase broekpak wat een nieuwe trend opzette. Ontwerpt Pierre Cardin (Franse Couterier) stewardessoutfits in Pakistaanse kldendracht in opdracht van Pakistan Airlies. Draagt princes Beatrix een Morokkaanse Kaftan van ontwerpster Naïma Bennis en maakt de Ghanese fotograaf James Barnor een reportage van vrouwen van Afrikaanse afkomst in Swinging Sixties London voor het Afrikaanse tijdschrift Drum.

   

De Sixties is een indrukwekkende tentoonstelling om door heen te lopen. Het neemt een klein gedeelte in van het Tropenmuseum. Daardoor is er veel tijd en ruimte om de informatie tot je te laten komen, de bestaande collectie te zien en op een bankje te zitten om te genieten van de prachtige binnenkant van het museum.

 

 

Link: https://tropenmuseum.nl/nl/tentoonstelling/the-sixties%20

Tot en met 13 maart 2016 in het Tropenmuseum, Amsterdam 

Tags: The Sixties World wide Culture Tropenmuseum Creativity Fashion Power to the People museum maand

Reageer

About me

Welkom bij Ye.Lapp! Het label inclusief blogs die gaan over wisselende onderwerpen verweven in de categorieën Creativity, Fashion, Art en Lifestyle. De rebel gaat aan de slag en deelt creatieve avonturen met liefde.

Lees verder
Volg mij op
x d b z
Zoek