Museummaand - 4 Tijdelijk Modemuseum

Gepubliceerd op 5 Mar 2016 | Categorie: M 0 R E

Eind februari ging ik de stad eens uit voor een geheel nieuw museum; Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Deze is omgebouwd in een Tijdelijk Modemuseum tot begin mei. Dit is uniek, nog nooit heeft Nederlands museum zich volledig ingericht met een nationale collectie aan Nederlandse Mode.

Het Nieuwe Instituut oogt modern en nieuw met aan de binnenkant een combinatie van een kleurrijk en industrieel interieur. Kijk eerst goed waar wat zich bevind en wat de beste volgorde is om langs de collectie te lopen.

In de grote hal loop je een weg door de geschiedenis van de Nederlandse mode vanaf de jaren ’60 en volgt zich per decennia een korte uitleg met (beeld)materiaal. Informatie kun je beluisteren, lezen en in dit museum mag het zelfs aangeraakt worden! Wat mij betreft zie je een mix van deze historische stylen vandaag nog steeds op straat, enkel ervan afgeleid en vernieuwd.

         

Collected By, is een archief aan kleding. Zie hier de haute couture collectie van Eva Maria Hatschek, de Vintage verzameling van Ferry van der Nat en beeldarchief van Paul van Riel. Daar was dan vast een rede voor dat gedeelte van de (haute couture) collectie in de lucht hing, wat een verassend beeld vormt.

De afdeling Precious gaat over Parfum. Modehuizen boden parfum aan hun collecties toe waardoor luxe ervaren kon worden wat nog betaalbaar was zoals parfum no.5 van Chanel.

De afdeling boven bevind zich HACKED. Een samenwerking van Alexander van Slobbe en Fransisco van Benthum waarmee zij een antwoord vertegenwoordigen tegen Fast Fashion, snelle productie van kleding. HACKED wil dit vertragen om waarde toe te voegen. Loop door deze afdeling en zie de resultaten met uitleg en de Masterclass die aan Willem de Kooning studenten is gegeven.

Op de bovenste verdieping zit de afdeling Fashion Data. Deze zorgt ervoor dat je met beide benen op de grond staat en met de neus op de feiten word gedrukt en wat de productie van (Fast) Fashion inhoud. Tegenwoordig kost kleding net zo duur als een avondje uit of zelfs maar liefst één hamburger! Het is triest en beschamend om te zien hoeveel bergen afval er over blijft aan kleding wat weer terug gestuurd wordt naar de productie (in derde wereldlanden) om her geproduceerd wordt.

              

 

Niet opvallend, maar wel gespot; Manifest over de toekomst mode-industrie. Waarvan oprichters en ontwerpers Martrijnvan Strien en Vera de Pont vinden dat deze zich meer moet focussen op duurzaamheid en nieuwe technologieën. Zij roepen juist de consument op om die zich hierin juist een actieve rol kunnen aannemen.  Meer informatie is te downloaden op:

www.opensourcefashionmanifesto.com

Heb je nog tijd over? Loop dan nog even naar Pumporama. Een kleine afdeling met (dezelfde) pumps, doe ze aan en ga op de foto die vervolgens op de website komen. Zeker een aanrader voor de mannen! Respect voor deze man!

              

 

Zie ook de agenda van het Tijdelijk Modemuseum voor programmering van o.a. workshops.

Link: http://tijdelijkmodemuseum.hetnieuweinstituut.nl/

Tijdelijk Modemuseum is te zien t/m 8 mei 2016 

Tags: Het nieuwe instituut Tijdelijk Modemuseum Rotterdam Geschiedenis Nederlandse Mode Hacked Fashion Data

Reageer

About me

Welkom bij Ye.Lapp! Het label inclusief blogs die gaan over wisselende onderwerpen verweven in de categorie├źn Creativity, Fashion, Art en Lifestyle. De rebel gaat aan de slag en deelt creatieve avonturen met liefde.

Lees verder
Volg mij op
x d b z
Zoek