En dat was het tweede jaar Akademie Vogue..

Gepubliceerd op 19 Jun 2016 | Categorie: M 0 R E

Daar lag mijn certificaat van Akademie Vogue op de deurmat van de week. Met trots mag ik zeggen dat ik cum laude ben geslaagd voor het vak Modeontwerpen. Twee weken geleden nog in volle spanning mijn eindexamen gedaan en nu zit het er alweer op! Hoe snel kan het jaar omgaan. De afgelopen twee maanden gewerkt aan mijn eindopdracht ‘de Collectie’. Hierin is te zien wat ik het afgelopen jaar heb geleerd bij het vak. In deze blog blik ik terug op het jaar en het eindresultaat. Meer te zien later in mijn portfolio Modeontwerpen.  

De eindcollectie in het kort: Maak een fictieve wintercollectie voor X Bank seizoen 2017/2018. Bestaande out zes outfits van een bepaald aantal kledingstukken per set. Ieder volledig uitgewerkt met kleurkaart, dessinkaart en stofkaart en een daarvan met werktekeningen voor coupeur. Het thema en de doelgroep was vrij.

Een vrij brede opdracht wat bij iemand zoals mij best wel even een tijdje nodig had om uit te denken wat dit nou zo worden laat staan de uitwerking. Zoiets begint pas te dagen als de deadline meer in zicht komt (de laatste maand dus).

Daarvoor moest eerst een bezoek aan X Bank gebracht worden om de sfeer doelgroep en thema te kunnen bepalen. X Bank is het pas geopende store voor art, design en fashion van ‘dutch ground’. Waar de woorden ‘uniek’, ‘eigenzinnig’ en ‘uitzonderlijk’ bij passen. Wat ik in deze store goed zou vind passen is een collectie voor mannen gericht op het fenomeen ‘crossdressing’; vouwenkleding wat niet getypeerd word als vrouwenkleding wanneer mannen het dragen. Het moest vrijwel genderloos worden en toegankelijk.

Hiermee wilde ik me richten op mannen uit de muziekscene bijvoorbeeld artiesten met eigen band (denkende aan David Bowie, Prince, Jett Rebel). Deze mannen kunnen letterlijk hun podium nemen om een statement te kunnen maken of een trend zetten, aangezien vrouwengetypeerde kleding voor mannen nog steeds als taboe gezien kan worden. Daarbij geef ik natuurlijk mijn grote interesse voor muziek weer en leek dit een goede kruisbestuiving samen met het thema 'Future'. Want de toekomst daar gaan we naartoe.

Afbeelding 'kruisbestuiving'

 

De titel die hieruit werd gevormd: Dragged by Music In to a Future Space

 

Met het maken van een collectie is voor mij al een beetje een beeld nodig om het eindresultaat in je hoofd te hebben om een idee te hebben om ergens naartoe te kunnen werken. Soms honderd ideeën te gelijk af en toe werkelijk geen idee. Deze moesten gevormd en gesorteerd worden van begin naar eind. Dat begin bestond uit een het maken van collages van X Bank, Crossdressing en doelgroep en het thema.

 

 

 

           

 

Vervolgens worden hieruit een kleurkaart gemaakt met drie hoofdkleuren en maximaal vijf accentkleuren. Deze worden bepaald uit de collages.

Hierna moesten eigenlijk de stofstalen onderzocht worden alleen verplaatste ik dit naar later wanneer mijn kledingstukken in de sets duidelijker waren. Vervolgens begon ik met schetsen, alles wat bedacht werd kon weergegeven worden op papier. Daarbij in het hoofd gehouden mijn thema en waren de collages een goed hulp middel die soms er bij werden gepakt maar ook vooral werden weggelegd om ruimte te geven voor eigen fantasie.

 

Deze sets zijn hierna uitgewerkt met kleuren en geselecteerd welke het best paste in de collectie.

Wanneer dit een duidelijk beeld gaf ging ik op onderzoek voor stofstalen in een van mijn favoriete stofwinkels; A. Boeken (ook wel bekend van Project Catwalk NL). Wat minder voor hen leuk is om te weten maar interessant was om met de stoffen te experimenteren op het maken van verschillende effecten zoals het resultaat met vuur branden.

Nu waren uiteindelijk de sets van kleding bedacht de kleuren bepaald en de stoffen samen met een dessin kaart waarop de gebruikte prints zichtbaar waren. Ik moest en zou iets innovatiefs erin verwerken. Dit resulteerde in een kort onderzoek naar ‘lenticulair drukwerk’, moeilijk woord maar dit zijn de bekende kaartjes die veranderen van kleur of beeld als je het beweegt, best ouderwets, maar onmogelijk om zelf te maken! Zodoende samples gevraagd en ontvangen!

Om het eindresultaat moesten alle achtergronden nog bepaald worden, had ik presentatie materiaal gekocht en moest ik ervoor zorgen dat alles op tijd afgedrukt worden om het in elkaar te zetten. Best nog een klusje op het laatste moment, al zou de eindpresentatie maar vijf minuten duren.

Uiteindelijk was ik erg verast en blij met het resultaat!

 

Tags: Modeontwerpen Akademie Vogue jaar 2 Collectie Xbank Crossdressing Menfashion Fashion Future Space

Reageer

Nicolien Visswe

Zo trots.........je bent een topper!!

Geplaatst op 21 Jun 2016
About me

Welkom bij Ye.Lapp! Het label inclusief blogs die gaan over wisselende onderwerpen verweven in de categorieën Creativity, Fashion, Art en Lifestyle. De rebel gaat aan de slag en deelt creatieve avonturen met liefde.

Lees verder
Volg mij op
x d b z
Zoek